Hírek - 2020. március 22.Isten komédiása: Szent Ferenc tüze

Magyarországi ősbemutatóként, Papp Attila főszereplésével, művészi nagyágyúkat felvonultató alkotói csapat részvételével – amelynek tagja Szarka Gyula zeneszerző, Gyarmathy Ágnes jelmeztervező, Eperjes Károly színművész – láthatják a nézők a hűség évadának meghatározó premierjeként Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékát a Soproni Petőfi Színházban. Assisi Szent Ferenc életét, legendáját feldolgozó mű filmszerű képekben meséli el a kereszténység egyik legnagyobb alakjának világot megváltoztató történetét. A rendező Pataki András.

Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja az Isten komédiása című misztériumjáték írója nagyobb megszakításokkal több mint harminc évig dolgozott a művén. Az Olaszországban töltött emigrációjakor kezdett el mélyebben foglalkozni Szent Ferenc életével. A XIII. századi forrásokat is mind elolvasta ehhez.

Ahogy megfogalmazta: Assisi Szent Ferenc népszerű alakját már nyolcszáz esztendeje ott látjuk a kereszténység történetének legnagyobbjai közt. Itáliában az alábbi néven említik őt a leggyakrabban, és mindig maradéktalan szeretettel: Poverello di Dio – Isten szegénye. Vagy másképpen: Francesco, il giullare di Dio. Isten komédiása, mert Ferenc mosolyt varázsolt az arcokra, és könnyet csalt a szemekbe.

Akik hallgatták, itták a szavát. Ferenc új szerzetesrendet alapított az akkori idők viharos körülményei közt, és temérdek embert volt képes a hitnek visszaszerezni. Ő volt az, aki a legenda szerint megszelídítette a farkast, és prédikált a madaraknak. Ő volt, aki karácsony ünnepén először állított betlehemi jászlat a kisdednek. És ő volt, aki testvérének tekintette Isten minden eleven teremtményét – és azon túl a Napot, a Földet, a tüzet és vizet, a szelek járását, a Holdat, a csillagokat.

Pataki András Jászai-díjas rendező látványosan, akciódúsan, filmszerű képekkel szeretné színpadra állítani a művet. A nagyszabású előadás létrehozásában a tervek szerint a szakma legnagyobb egyéniségei vesznek részt. A jelmeztervező Gyarmathy Ágnes, a magyar színházi és filmes világ nemzetközileg jegyzett Munkácsy-díjas tervezője lesz. Ő részese lehetett annak, hogy a legjobb idegen nyelvű filmként a Mephisto Oscar-díjat nyert 1982-ben. A soproni közönség ismerősként üdvözölheti, hiszen a Peer Gynt és A gyertyák csonkig égnek produkciók létrehozásában vett részt ebben a szezonban.

A darabhoz a Kossuth-díjas Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója ír zenét. Szarka Gyula 2012 nyarától csatlakozott zeneszerzőként a soproni társulathoz. A teátrum azóta rendszeresen játszotta színpadi műveit. A Zenta, 1697 rockopera és a Tücsöklakodalom jelenleg is szerepel a műsoron.

A szereposztás még folyamatosan alakul. Ami eldőlt, Szent Ferencet a soproni közönség egyik kedvenc színésze, Papp Attila játssza, s az előzetes tervek szerint színpadra lép Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész is.

A darabot felnőtt, középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára a Soproni Petőfi Színház.